Wolfbetta gyermekversei, meséi

Wolfbetta gyermekversei, meséi

Papírgurigából készült énekesek

2014. november 14. - Wolfbetta

wcpapírgurigaénekesek.jpg

 

Kedves Gyerekek!

 

Ma ezeknek a bájos papírguriga énekeseknek az elkészítési módjával ismertetlek meg benneteket.

Eredetileg hárman voltak, de a gitárosukat olyan szépen kérte egy ici-pici lányka, hogy elajándékoztam neki, de cseppnyi fantáziával nem nehéz őt sem elővarázsolni. Mindössze egy gitár formát kell kartonlapból kivágni és úgy a kezük belső felére ragasztani (a kottáskönyv helyett), hogy a bal kéz újjai a húr fölé essenek, mintha pengetné. A jobb keze pedig kissé ferdén feljebb essen a kar részéhez képest. Így a kezével alulról tudja fogni a gitár felső részét, behajlított újjaival pedig a külső felén a húrokat. Itt fontos, hogy a kézrészt négy helyen feléig bevágjátok, így lesznek újjai, melyeket enyhén befelé hajlíthattok a természetes hatás érdekében.

Kellékek:

- Annyi wc-papír guriga, ahány bábut szeretnétek készíteni.

- Mindegyikhez egy-egy fél pár zokni (anyukátok biztosan tud nektek olyat adni, amelyiknek nincs meg a párja, vagy lyukas, ugyanis csak a sarok feletti részre lesz szükségetek). Ez lesz a sapkája.

- Egy-egy 10 cm-es vékonyabb színes kötözőszalag.

- Darabonként annyi krepp-papír, amennyivel a gurigát teljesen körbe tudjátok vonni + kb. 2 cm ráhagyás, hogy   fedjék egymást, ahol összeérnek. Alul és felül pedig a pereménél kicsit (kb. fél-fél centi) befelé tudjatok hajtani.

- 3,5 cm széles és 4 cm hosszú aranyszínű csomagolópapír darabka, vagy rózsaszínű színes papír mindegyik archoz.

- 2,5 cm széles és 4 cm hosszú kartonlap, ebből kettő kell, ugyanis ezekből lesz a két keze (lehetőleg a zokni színével egyezzen, vagy harmonizáljon vele.

- Fekete tempera, vagy fekete színű papírlap, vagy krepp-papír a szemekhez (a szájához lehet piros is)

- Egy régi, már nem használt énekfüzet lapja (ha nincs, akkor egy vonalas füzetet sűrűbben még bevonalkáztok és kottákat festetek rá), melyből 3 cm széles, 6 cm hosszú téglalapot vágjatok ki.

- Ragasztó és olló.

Elkészítés:

A papírgurigát egyenletesen ragasztózzátok vékony rétegben körbe, vonjátok be a krepapírral (kis ráhagyással). Az alján és a tetején belülről kb. fél centis csíkban ragasztózzátok be és hajtsátok rá a gurigáról még kilógó krepp-papírt.

Az aranyszínű lapocskának az alsó csücskeit kerekítsétek ki, majd a guriga felső peremétől fél cm-re lefelé (azzal párhuzamosan) a beragasztózott lapocskát ilesszétek rá. Az egyenes fele legyen felül, a lekerekített alul.

A kis kartonlapból vágjatok ki egyújjas kesztyű formát úgy, hogy kissé hosszabb szára maradjon. A szár rész beragasztózva kerüljön a gurigára. Ennek a helye: az arctól hátrafelé kb. 2 cm-t mértek, majd onnét lefelé 1 cm-t. A másik kéz ugyanígy az arc túloldalánál.

Fessetek temperával az arcra két szemet és alatta, középre kicsit lejebb kerek szájat, mintha énekelne.

A kottalapot hajtsátok ketté, középen kicsit kézzel simítsátok át, majd félig szétnyitva ragasszátok a kéz belső feléhez, azután a másik kézhez ugyanígy.

A zokniszár gumirozott részét húzzátok rá a "fejére", azaz a guriga felső részére, de a szemet ne takarja el. Fogjátok össze a csúcsát és kössétek össze a szalaggal.

 

Ne ijedjetek meg, sokkal könnyebb megcsinálni, mint  mindezt leírni. :) 

Következő alkalommal az "angyalka" leírását hozom. Addig is jó alkotást kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wolfbetta-gyermekversei.blog.hu/api/trackback/id/tr326896933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása